26.2.2010

Kookosravinnon sivuilta poimittua

" Jos sinua vaivaa Candida-hiivatulehdus, kannattaa kokeilla kookosöljyä. Seuraavassa on perusteluja.

On olemassa päteviä tutkimuksia, jotka osoittavat, että kookosöljyn sisältämät keskipitkäketjuiset rasvahapot tuhoavat Candida-hiivaa. Kapryylihappo on yksi niistä kookosöljyn rasvahapoista, joita on käytetty jo jonkin aikaa hiivatulehdusten torjunnassa. Lääketieteen tri William Crook, kirjan 'Hiivaongelmat' tekijä kertoo, että monet lääkärit ovat käyttäneet menestyksellisesti kapryylihappoa hiivatulehduksia vastaan ja että se toimii erityisen hyvin niillä potilailla, joille tulee sivuvaikutuksia hiivaa torjuvista kemiallisista lääkkeistä.

Kapryylihapon lisäksi kahden muun kookosöljyn sisältämän keskipitkäketjuisen rasvahapon on todettu tappavan Candida-hivaa. Islannin yliopistossa tehty tutkimus osoitti, että "kapryylihappo, 10:n hiiliatomin pituinen rasvahappo, tappaa nopeimmin ja tehokkaimmin kaikkia kolmea Candida-tyyppiä tuhoten niiden solurakenteen hajottamalla solukalvot. Lauriinihappo, 12:n hiiliatomin pituinen rasvahappo, oli kaikkein tehokkain pieninä pitoisuuksina ja pitemmän vaikutusajan kuluessa." Tämän tutkimuksen tulokset ovat hyvin lupaavia sen suhteen, että kaikki kookosöljyn keskipitkäketjuiset rasvahapot toimivat yhdessä Candida-hiivan tuhoamisessa.

On mielenkiintoista, että runsaasti kookospähkinöitä syövät ihmiset elävät alueilla, joilla on tavattoman paljon hiivoja ja sieniä, mutta heitä vaivaavat hyvin harvoin tulehdukset. Esim. filippiiniläiset naiset, jotka syövät perinteistä kookokseen perustuvaa ruokaa, saavat harvoin tai ei koskaan hiivatulehduksia.

Jos epäilet, että sinulla on Candida-hiivan liikakasvua, suosittelemme, että neitsyt-kookosöljyn lisäksi lisäät ravintoosi probiootteja, jotta suolistosi bakteerikanta elpyisi ja immuniteettijärjestelmäsi toipuisi. Perinteiset käymisteitse valmistetut ruoat ovat parhaita lisiä ravintoosi samalla kun poistat siitä puhdistetut sokerit ja yksinkertaiset hiilihydraatit, jotka ovat hiivan ravintoa.

Joten yhteenvedoksi:

1. Lisää vähitellen ruokavalioosi vähintään 3,5 ruokalusikallista neitsyt-kookosöljyä päivittäin

2. Lisää ravintoosi käymisteitse valmistettuja ruokia (hapankaali, jogurtti yms.)

3. Poista ravinnostasi mahdollisimman tarkoin sokerit ja yksinkertaiset hiilihydraatit (valkoinen leipä, pasta jne.)



Jokaisen askeleen yhteydessä varaudu puhdistumisreaktioihin *).
Hellitä tai vähennä, mitä olet tekemässä (esim. kookosöljyn nauttimista)
tarpeen mukaan tai pidä taukoa, kunnes elimistösi sopeutuu.


*) Puhdistumisreaktioita eli Herxheimerin reaktioita voi olla hyvin monen tyyppisiä, flunssan tunteesta ripuliin tai kuvotuksiin. Ne johtuvat siitä, että vahingolliset mikro-organismit erittävät tuhoutuessaan myrkyllisiä aineita. Samoja reaktioita voi tulla myöhemmin uudelleen, jos olet pitänyt taukoa esim. kookosöljyn nauttimisessa. "