3.10.2012

Ihanaa ruokaa vähän erilailla

Juu, juttu ilmestyi Karjalaisessa ja olihan se osittain hyvin asiallinen.
Vähän ihmetystä kuitenkin, kriittinen ihminen kun olen! Ensinnäkin, olisi ollut mukavaa jos juttuun olisi hankittu muutama sananen joltakulta terveydenhoidon ammattilaiselta, joka ihan suoraan ja kiertelemättä tunnustaa tämän ilmiön olemassaolon tällaisenaan (heitäkin on). Toisekseen, ehkä on pikemminkin sääntö kuin poikkeus, että lauseet eivät pääse paperille asti just niin kuin ne on sanottu? 
No, oli miten oli, enempiä en kritisoi. Toivottavasti jutusta on apua tai se herättää keskustelua. Jos joku ihmettelee jotakin sanomistani tuon lehtijutun suppean osuuteni perusteella niin toivottavasti ottaa yhteyttä suoraan minuun ;)

Olen kokeillut tässä muutaman päivän ajan kevyttä detox-kuuria.
Ensin niin, että viikonlopun ajan join vain erilaisia puristettuja mehuja niin kasviksista kuin hedelmistäkin, sekä söin smoothieita. Pieniä annoksia monta kertaa päivässä. Kuvaan kuului myös pientä hemmottelua, kuivaharjausta, pitkiä suihkuja, kehon öljyämistä yltympäriinsä, omaa rauhallista aikaa, kevyttä liikuntaa, metsäkävelyitä, venyttelyä, ei tehotreenejä. Teki hyvää.
Jo ensimmäisen päivän iltana keho reagoi, päänsärky oli illalla melkoinen ja vatsan toiminta muuttui kertalaakista suotuisammaksi. Ei enää raskasta möykkyä mahassa, ja aamullakin sai herätä ilman kipuja ja turvotusta. Yhtä juhlaa!
Tajusin myös näiden kahden päivän aikana sen, kuinka vähän vettä normaalisti juon. Nyt mulla on koko ajan litran pullo täynnä ja saatavilla, eikä ole yhtään hankalaa juoda pari pullollista päivän mittaan.
Jos pelkkä vesi alkaa tympiä, kannattaa puristaa sekaan vähän sitruunamehua, inkiväärin juurta tai vaikkapa persiljaa. On hyvää!
Nyt arkipäivinä olen syönyt myös kiinteitä ruokia taas, mutta hyvin simppeliä ja vaan pieninä annoksina. Salaatteja, keitettyjä tai uunitettuja kasviksia, kalaa, keitettyä munaa, ihan vähän hapanmaitotuotteita. Edelleen olo on parempi kuin normaalisti. Huomaa myös helpommin, mitkä yksittäiset ruoka-aineet aiheuttavat vatsanväänteitä.

Muistakaapa kuitenkin, että jos detox-kuurille ryhtyminen kiinnostaa, lainatkaa vähintään jokin hyvä kirja tueksi. Älkää lähtekö vain suin päin soitellen sotaan, etenkään jos pohjalla on jokin perussairaus tai vaikka tämä hiivasyndrooma.
Jo parin päivän kevennys- ja puhdistuskuuri tekee hyvää, eikä tarkoitus ole nähdä nälkää. Itse en esimerkiksi uskalla lainkaan lähteä kokeilemaan täyspaastoa, koska pohjakunto ei ole täysin luotettava, eikä mulla ole varaa pudottaa kiloja. Päinvastoin, soisin niitä tulevan mieluusti lisääkin..
muistakaa myös, ettei detox-kuurikaan tarkoita sitä että välttämättömistä ravinteita karsittaisi! Niitä vain puhdistetaan (syödään esim. käsittelemätöntä, luomua, raakana), tarkkaillaan mistä lähteistä niitä otetaan ja muutetaan niiden muotoa (kiinteistä nesteiksi). Eli kyllä, tarvitsemme runsaasti proteiinia, rasvoja ja hiilihydraatteja jne myös kuurin aikana. Kyse on lähinnä siitä, mistä niitä otamme ja miten. Detoxiakin voi kokeilla erilaisin painotuksin, esim. omalla kuurillani syödään paljon erityisesti maksan toimintaa tukevia ruoka-aineita ja yrttejä.

Ps. Sokerinhimon taltuttamiseksi suosittelen lämpimästi. Ei ole tehnyt mieli suklaata eikä mitään muutakaan höttöä viiteen päivään! Jee!
Ja veikkaan että kuurinkaan loputtua en enää luovu päivittäisistä porkkanamehuistani.